Hedelmiä, tropiikin hedelmät, eksoottiset hedelmät, erilaiset banaanit, hedelmäkokoelma, luomuhedelmät

Hedelmät ovat yksi lempiteemoistamme Vihreässä Keskuksessa.

Noin 70 erilaista hedelmälajia kasvaa istutettuna  (tai muutamat puolivilleinä) vanhoille kaskirinteille perustettun "Vihreän Keskuksen" hedelmätarhassa. Osa tuottaa jo satoa, osa elää kituuttelee väärässä ilmastossa, ehkä väärässä maaperässäkin. Tarhan tarkoitus on saada hedelmien kasvatus  ja käyttö yleistymään alueella. Yksi tavoite on saada kokonaismäärä kaikkiaan 100 erilaiseen hedelmään!!  Tarhalla ei ole ketään vakituisesti töissä hedelmäpuiden parissa, joten tämmöinen harrastepohjainen kehittäminen on hitaanpuoleista …mutta eteenpäin mennään! Tervetuloa osallistumaan!


Kasvien espanjankielinen nimi on se, mitä Dominikaanisessa käytetään. Jos suomalainen nimi on ´lainausmerkeissä´, on se oma tai jostain kuultu ´vapaa käännös´. Laita viestiä mahdollisista asiavirheistä. Mikko
 

February - March 2019 filmed
Helmi - maaliskuussa 2020 kuvattu

Jicaro - Crescentia cujete
Kalebassipuu

Granada
Granaattiomena (Punica granatum)
"Pomo" - (Syzyglum jambos)
Piña +
guanábana ( Annona muricata)
Soursop / graviola
BIJA - (Bixa orellana)

Palma aceitera africana (Elaeis guineensis)
Afrikkalainen öljypalmu
African oil palm
Palma aceitera africana (Elaeis guineensis)
Afrikkalainen öljypalmu
African oil palm
Palo de tomate
(Solanum betaceum, syn. Cyphomandra betacea)
Puutomaatti eli tomatillo eli tamarillo
Granadilla
( Passiflora quadrangularis )
Granadillo
Carambola
Mora
Mulperipuu
Mora
Mulperipuu
cajuilpähkinä kukkkii
pomeranssi
Alcodon
Puuvilla
makeA SITRUUNA
Cacao
Kaakao
Ezekiel & Cacao
Cafe
Kahvi kukkii
Jaca - Jaquero
Jackfruit
Noni
Piña
Ananas
Piña
Ananas

Syksy on Kandongojen (Rollinia mucosa) aikaa - tervetuloa! .. toivottaa Chicho.

Villiappelsiiniä - pomeranssia -riittää pusikoissa. Nyt istutamme sitä vielä lisää ainakin 50 puuta.

KAAKAO - CACAO - Theobroma cacao
Yli kymmenmetriseksikin kasvava kaakaopuu oli tunnettu jo Meksikon Atsteekeilla. Vaikka hedelmät kasvavatkin tuollaisiksi ison miehen nyrkin kokoisiksi jötiköiksi, ovat sen kukat pikkuriikkisiä ja kasvavat suoraan rungossa ja paksummilla oksilla. Ison tumman siemenen ympärillä oleva ohut vaalea kerros on makea ja kelpaa lapsille ´karkkina´ imeskeltäväksi. Itse siemen on se oleellisin: suklaan materiaali, aitoa ainetta.

Banaanin kukinta! Kun vain malttaisi pysähtyä, sitä näkisi maailmassa paljon - ja vaikka mitä!! Jokaisesta noista pikku riipulaisesta voi kasvaa iso banaani, ja niitä voi olla yli 200 hyvin lannoitetusta maaperästä kasvavassa banaanipuuntertussa!

 Kokki Lourdes toivottaa tervetulleeksi lomailijat. Kädessä Quanabana- hedelmä ja takana "Casa Kuru" - "Kuru- Mökki".

Keskellä Hedelmätarhaa, taustalla vasemmalla Rio Limpio

Psidium Cattleianum - Mansikkaguava - Guava de fresa. Ja puutarhuri Geraldina. Geraldina on osa-aikaisena ja pääasiassa vihannespuutarhassa. 

Noni hedelmä - NONI - Morinda Citrifolia
Tuhansia vuosia käytetty Tyynellä valtamerellä ja Kaakkois-Aasiassa, viimeisen 100 vuoden aikana laajempaan käyttöön levinnyt... miltei ihmekasvina mainostettu. Alavimmissa laaksoiossa tunnettua Nonia istutimme muutamia taimia koemielessä joitakin vuosia sitten, ja nyt tiedämme että Noni viihtyy Rio Limpion korkeudessakin kohtalaisen hyvin.

Chicho muuttamassa pikku taimistomme hedelmäpuuntaimia  veden äärelleCosta Rican matkalta tuodut siemenet alkoivat tuottaa satoapuolessa vuodessa. Kuvan "La Cocona" ja  Lulo"" (Solanum topiro) on kirpeänpuoleinen sellaisenaan syötäväksi mutta hyvä mehuihin ja hilloihin. Myös´La Cocona´ (Solanum topiro) on uusi tuttavuus rio Limpio laaksossa.
”Vesiomena" - LA MANZANA DE AQUA (Cajuilito Soliman)- Eugenia aquea
”Vesiomenasta” on tullut huippusuosittu lasten ja aikuistenkin mielissä. Monesti puilla ei ajatella olevan omistajia, joten ´minun puuni on sinun puusi´, ja omenatkin ´lainataan´ vapaasti naapurinkin puusta. 1990-luvun alun koeistutukset menestyivät ilmastossa hyvin, ja nyt puu on Japanin Mispelin lisäksi suosikkilistan kärjessä. GUANABANA - Annona muricata
3-8 metrinen pieni puu, jolla hedelmät voivat painaa 4 kiloakin.
Rio Limpiossa isoimmat näkemäni ovat olleet tuollaisia kilon jötiköitä.Hyviä tuoreina, mehuina ja hillona.Jääteloissä myös käytetty... makea sitruuna kukkii. Makea sitruuna? ..miten sen makua kuvailisi; kaukana sitruunasta, ei lähelläkään appelsiinia.. se vai täytyy kokea.
Mandariineja Hedelmätarhalta. Varrensin joskus vuonna -90 saamiani mandariinipuun silmuja villiappelsiinipuun taimiin. Kymmenestä muutama onnistui. joinakin vuosina kitkeränpuoleisiksi jäävät hedelmät maistuvat - taustastaan johtuen - erittäin maukkailta omassa suussani.Noni hedelmä - NONI - Morinda Citrifolia
Tuhansia vuosia käytetty Tyynellä valtamerellä ja Kaakkois-Aasiassa, viimeisen 100 vuoden aikana laajempaan käyttöön levinnyt...miltei ihmekasvina mainostettu. Noni viihtyy Rio Limpion korkeudessakin hyvin.BIJA - Bixa orellana
Bija-pensaan siementen väriainetta käyttivät intiaanit poskipunana, nykyisin sitä käytetään mm. luonnonmukaisena väriaineena ruoka- ja kosmetiikkateollisuudessa, keramiikassa ja jopa pintakäsittelyaineissa.
Pieni lisäys Bijan siemeniä kananruokaan ja jopa tulee vahvan värisiä munia!
Vessatunnukset:  Tervalla tummaa miehisyyttä ja Bija -pensaan siemenillä naisellisempaa punahehkuaKAAKAO - CACAO - Theobroma cacao
Yli kymmenmetriseksikin kasvava kaakaopuu oli tunnettu jo Meksikon Atsteekeilla. Vaikka hedelmät kasvavatkin tuollaisiksi miehen nyrkin kokoisiksi jötiköiksi, ovat sen kukat pikkuriikkisiä ja kasvavat suoraan rungossa ja paksummilla oksilla..Ison tumman siemenen ympärillä oleva ohut vaalea kerros on makea ja kelpaa lapsille ´ karkkina´Kaakaonsiementä kuorittuna ja paahdettuna... seuraavaksi huhmareeseen ja sokeria sekaan.. ja syntyy ´suklaata´
Kaakaon paahtamista padassaMacadamia pähkinä on yksi -90-luvun tulokkaita laaksoon. Se alkaa antaa satoa vasta 5-7 vuotiaana - joten sen istutus ei ole kovin suosittua.
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.

Pera - Trooppinen " päärynä"

 

Sadonkorjuuta - maistiaisia - marraskuun lopulla

Olimme sykksyn työ/kummimatkalla Vihreässä keskuksessa.

Kokilla oli vapaapaiva ja iltaruoka oli meilta miettimatta. Suuntasimme puutarhaan ja saimmekin aikamoisen iltapalan kasaan: Makeita sitruunoita, greippeja, pikkubanaaneja, gandonjoja, tomaattipuun hedelmia, ananasta, papaijaa, passiohedelmiä, .. ja Chicho toi viela perinteisen maissikakunkin poytaan. Juomana yrttiteen ja kahvin lisaksi villiappelsiinimehua ja tilkka rommia. Kohtalaisen lahelle paratiisia sitä voi maan päälläkin päästä.

JAPANINMISPELI – NISPERO JAPONES – Eriobotrya japonica (Rosáceas)
Puu on kotoisin Kiinan keskiosista, ja 5 -10 M korkea. 1990 sain jostain Japaninmispelin siemeniä, ja istutimme parikymmentä puuta Rio Limpioon. Nyt se on näyttänyt sopivuutensa ilmastoon ja lumovoimansa makuhermoihin: Monikaan hedelmä ei ennätä puissa kypsiksi asti kun pienet herkkusuut jo saapuvat "lainaamaan" ne.

 

Eugenia brasiliensis - Brasiliankirsikka (oma käännös)- Grumichama

Dillenia indica - Hondapara - " Elefantin omena" (oma käännös) PS. Elefantin omena on vasta kylvövaiheessa Keskuksessa - toivottavasti itäminen onnistuu. Hedelmää piti ensin kuivattaa 2 kuukautta auringossa ennen siementen ottoa.

Jagua - Genipa Americana - mehuksi, viiniksi, likööriksi 

Punainen banaani
BANAANI - GUINEO - Musa acuminata
...monenkohan laisia banaaneja sitä maailmasta löytyy? Hedelmätarhalla oli aikoinaan 17 erilaista, mutta paikan villiinnyttyä jäljelle jäi vain muutamia. Nyt aloitimme uuden keräämisen ja meillä on vajaa kymmenkunta erilaista ..jos banaanit kiinnostaa niin tervetuloa kylään! Kuvassa ´tavallinen´ makea banaani - punaisena.

Vaihtoehtoja ravitsemukseen?
Algarrobo –puun ( hymenaea courbaril) hedelmiä. Hedelmälihan valkuais- ja tärkkelypitoisuus teki siitä monien intiaanikulttuurien ruokavalion yksi kulmakivistä. Vihreässä Keskuksessa on 6-7  Algarroboa kasvamassa.(2016: istutimme n.15 uutta "intiaanipuuta")

Pienessä banaanilehdossa puromme alkulähteillä alarinteellä kasvaa yhdeksää erilaista banaania.

 Manzana de aqua -"vesiomena" on yksi 90-luvulla laaksoon tuoduista uusista hedelmalajikkeista. Se on lasten listalla #1.
”Vesiomena" - LA MANZANA DE AQUA (Cajuilito Soliman)- Eugenia aquea
”Vesiomenasta” on tullut huippusuosittu lasten ja aikuistenkin mielissä. Monesti puilla ei ajatella olevan omistajia, joten ´minun puuni on sinun puusi´, ja omenatkin ´lainataan´ koht´ vapaasti naapurinkin puusta. 1990-luvun alun koeistutukset menestyivät ilmastossa hyvin, ja nyt puu on Japanin Mispelin lisäksi suosikkilistan kärjessä.
 

 

 

 

Olimme sykksyn työ/kummimatkalla Vihreässä keskuksessa.
Kokilla oli vapaapaiva ja iltaruoka oli meilta miettimatta. Suuntasimme puutarhaan ja saimmekin aikamoisen iltapalan kasaan: Makeita sitruunoita, greippeja, pikkubanaaneja, gandonjoja, tomaattipuun hedelmia, ananasta, papaijaa, passiohedelmiä, .. ja Chicho toi viela perinteisen maissikakunkin poytaan. Juomana yrttiteen ja kahvin lisaksi villiappelsiinimehua ja tilkka rommia. Kohtalaisen lahelle paratiisia sitä voi maan päälläkin päästä.  (MTu 10/2012)

 

Teofilo Mora kädessään Mamon -hedelmä ( Annona reticulata.. ?)

Ananas kukkii.. (Ananas comosus - Bromeliaceae)
Maasta nouseva, miekkalehtinen ananas viihtyy Vihreän Keskuksen alueella ja lisäämmekin sitä vähitellen.

Tarhalla kasvaa nyt yhdeksää erilaista banaaneja.