Hedelmätarhan historiaa

Vuonna 1988 Rio Limpiossa aloin istutella reilun hehtaarin kokoiselle palstalle hedelmäpuita.  Alue oli pieni intensiivisen kaskiviljelyn ja ylilaiduntamisen köyhdyttämä kukkulanlaki jota kukaan ei enää viljelyyn käyttänyt. Eli juuri  sopiva innokkaalle nuorelle ulkomaalaiselle puutarhurille, joka halusi järjestötyönsä oheen konkreettisemman harrastuksen. Muutamassa vuodessa istutimme noin 300 hedelmäpuuta  alueelle - viittäkymmentäkahta erilaista! Rinteiden pengerrykset tehtiin kylän parhaalla härkävaljakolla ja ruotsalaisen projektimme kääntöauralla. Istutuskuopat olivat parhaimmillaan jopa kuution kuoppia - saatatte arvata mikä työ oli kaivaa niitä kovaan punaiseen saveen lapiot ja hakut ainoina aseina. Taimia tuli etsittyä eri kotipuutarhoista ja taimistoista missä vain liikuinkin. 

1993 muuttaessamme maasta, annoimme tarhan paikalliselle yhteistyöjärjestöllemme - mutta heillä ei ollut tuolloin impulssia / kiinnostusta pitää sitä yllä...  joten kymmenessä vuodessa tarha villiintyi täysin.
 

2004 päätimme - minä Mikko ja Gonzales - että eiköhän aleta uudestaan `vapaa-ajan tarhureiksi´ , ja lunastimme maiden käyttöoikeuden itsellemme. Siitä alkoi laajempikin prosessi joka näkyy nyt näillä Centro Verde -sivuilla. Nykyista Vihreaa keskusta aloimme rakentamaan 2010.