Rakentaminen Rio Limpiossa ja Vihreässä Keskuksessa

Isabelin ja Bautistan talo alkaa jo hahmottua. Gonzales muuraamassa, talon väki auttaa. 5/2012

Laaksossa on asuttu Dominikaanien toimesta vain noin 80 vuotta. Alussa oli rakennusmateriaalia (kuten palmun lehtiruotoa ja lohkottua pintalautaa) yllin kyllin saatavilla mutta väkimäärän kasvaessa ja kaskiviljelyn laajetessa materiaalista alkoi tulla pula. Itsesahattua Karibian mäntyäkin käytettiin jonkun verran rakenteisiin.

"Vihreässä Keskuksessa" käytämme hieman kaikkea; vanhaa ja uutta. Näiltä rakentamissivuilta löydät poimintoja rakentamisteemasta...  ja voit seurata töitämme ja erilaisia kokeilujamme. Menneen vuoden aikana on tehty useita puumökkejä, nyt on loppusuoralla ensimmäinen muurattu mökki.

Tammikuussa Oulun Steinerkoululaiset työleirillään Keskuksessa aikovat rakentaa savesta, hiekasta ja kivistä pihauunin... eli "avoimen pitsauunin"- jossa pidetään tulta toisella laidalla ja toisella valmistetaan ruokaa.

Puuseppä Ignacio -taitava mies- valmistamassa pikkumökin kaiteita.

Gonzales muuraamassa ovikaarta polttamattomilla tiilillä. Kaaret kuuluvat maan - ja meidänkin "keskuslaisten" historiaan. Ja kaaret ovat niin kauniita. (MTu 11/2010)

Alkuvuodesta 2010 tehtiin ensimmäiset pikkumökit. Kuvassa pohjamaalattuina - vahvat dominikaanivärit maalataan seiniin  myöhemmin kun sopivia kiinnostuneita "työlomalaisia" tulee kylään.

Sementti on oikealla paikallaan lattiassa: helpompi pitää siistinä kuin savilattia. (kummitoimintaa)

Kaarikokeilua maassa. Cimva ram - tiilet ovat savi- hiekkatiiliä joihin on lisätty n.5 % sementtiä stabilisoijaksi

Viimeisemmän; "Maalarin Mökin" pihanpuoli; kaksi kaarta ja yksi pieni pyöreä kivi-ikkuna.

 Vihreässä keskuksessa päätimme kokeilla tervaspuuta  ikkunana. Se on vain pieni veikeä kokeilu - mutta mukava tunne on herätessä nähdä aamuauringon lämmin hehku tervasikkunassa.

 ".. Perskules! ...kovasti tämä meikäläisen piipunnysä kiinnostaa noita kameramiehiä", tuumaa Espiritu (Henki). Käynnissä seuraavan muurattavan pikkumökin perustukset.

Tyhjien pullojen pantti on niin pieni että ne ovat käytännössä ilmaisia. Tässä  kokeillaan "pulloikkunoita" kylpyhuoneen seinään. 

Suomalaismatkaajat ja remonttiohjelman tukijat talkoissa purkamassa vanhaa Isabelin ja Bautistan taloa.

Kun suomalaiset jatkoivat matkaansa, oli Vihreässä Keskuksessa  pieni belgilaisryhmä  - ja ei muuta kuin töihin vain! "Mahtavaa" tuumasivat belgialaisnaiset.